Return to site

ANMELDEBEICHEINIGUNG -Tartózkodási engedély - Ausztriában

Fontos és kötelező bejelentő az ausztriában munkát vállalóknak!

Az alábbi kérdésekre kaphat közérthető válaszokat az alábbi cikkből.:

  • Mi az az anmeldebescheinigung Magyarul?
  • Mikor kell kitölteni a dokumentumot és mit kell vele csinálni?
  • Miért fontos bejelenteni a tartózkodást ausztriában?
  • Mi történhet ha valaki nem jelenti be Ausztriában a tartózkodását?
  • Hogy néz ki a bejelentő ürlap?

Tudta-e, hogy ha 3 hónapnál régebben tartózkodik Ausztriában bejelentett munkaviszonyban és már túl van a - meldezettel - bejelentő kitöltésén akkor tartózkodási engedélyt kell kérnie?

ANMELDEBEICHEINIGUNG!!! Többen úgy ismerik, hogy “sárga színű bejelentkező” .

A törvény pontosabban úgy van, hogy 4 hónapon belül meg kell tenni ezt a bejelentkezést. A 4 hónapot a beutazástól számítják. (Ennek a Meldezettel-en szereplő dátum számít, mivel hivatalosan azóta tudnak Önről.)

Nem sokan hallottak még erről a bejelentési kötelezettségről sajnos, (kb. 1000 kint dolgozóból 1 talán.) de van ilyen és elég gyorsan pórul lehet járni ha Ön lesz az a szerencsétlen, akinél kopogtat a FRENDEN POLICEI a nap végén!

Még a Wikipedia is ír róla!

anmeldebescheinigung szó jelentése, mi a tartózkodási engedély németül?,

ANMELDEBEICHEINIGUNG , az első elintézendő dolgok közé kellene, hogy tartozzon amikor valaki kimegy dolgozni Ausztriába. Itt szokta mondani a gyanútlan ügyfél, hogy "nekem csak lakcímem van ott ám, nem csináltam tartózkodási helyet...) Az mindegy, hogy tartózkodási hely, vagy lakcím van ott ezt akkor is meg kell csinálni.

Így néz ki a dokumentum.:

Tartózkodási engedély Ausztriában - anmeldebescheinigung

Amennyiben az ANMELDEBEICHEINIGUNG kérését elmulasztjuk és a BH felszólítására sem tesz véletlenül eleget, úgy nem csak pénzbüntetéssel kell számolni hanem a rendörség által kezdeményezett idegenrendészeti eljárásra is számíthat a gyanútlan munkavállaló.

Nemrégiben volt több ilyen ügyünk is akiknél kellett a segítség. Ezért előrelátóan csináltunk egy pakkot, amivel könnyen el tudja intézni magának is ezt a kis bejelentést megelőzve a kopogtatós bácsikat és a velük járó “büntiskedést”!

Mindenki, aki 5 évnél tovább tartózkodik Ausztriában lakcímbejelentéssel és munkaviszonnyal, annak végleges tartózkodási engedéllyel kell rendelkeznie, amit meg úgy hívnak, hogy: Bescheinigung des Daueraufenthalts.

Azokra nem vonatkozik ez az egész, akik kijárkálnak minden nap dolgozni Ausztriába (Ingáznak) és ott nincsen semmiféle osztrák lakcímük.

Ez vonatkozik minden olyan ausztriában dolgozó munkavállalóra, akinek ausztriában bejelentett lakcíme van, függetlenül attól, hogy az HAUPTWOHNSITZ vagy tartózkodási hely NEBENWOHNSITZ, Ez a tartózkodási engedély nem tévesztendő össze a lakcímbejelentéssel WOHNSITZANMELDUNG amelyről az úgynevezett MELDEZETTEL-t kapjuk.

Tartózkodási enegdélyt az Osztrák lakcímünkben illetékes járási hivatalnál (BH Bezirkshauptmannschaft- nál kell intézni!)

Ezt azért is fontos rendezni mert ennek hiányában pénz büntetést is kaphatunk!

Különösen akkor kell erre odafigyelnünk amikor a BH-tól levélben is felszólítanak ennek igénylésére!

Az ANMELDEBEICHEINIGUNG kiállítása 15 euro költséggel jár, mellyett a helyszínen a BH be lehet fizetni.

Az alábbi dolgokra mindenképpen szüksége lesz az ügyintézéshez.:

– érvényes személyigazolvány vagy útlevél

– igazolás az Ausztriában fennálló betegbiztosítási jogviszonyról

– a biztos életkörülmények igazolása (egzisztencia), ez pl.:munkaszerződés, vállalkozói igazolvány vagy banki kimutatás

– házastársaknál: házassági anyakönyvi kivonat

– gyermekek és unokák esetén: a 21. életévét betöltött kérelmet benyújtó személy születési anyakönyvi kivonata, ha a megélhetés biztosított, igazolás a tényleges megélhetésről

– szülők, após és anyós és nagyszülők esetén: igazolás a tényleges megélhetésről

Költsége: 56 EU, amit mi majd két éve még a helyszínen fizettünk, de lehetséges, hogy azóta már más formában is intézhető.

Amennyiben kint dolgozik Ausztriában vagy Németországban és szüksége lenne szakszerű segítségre adóbevallás, családi pótlék, GYES, TB ügyek intézésben , forduljon hozzánk bizalommal és kollégáink szívesen állnak rendelkezésére!

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK