Return to site

Hogyan szkennelj telefonnnal?

Mi csak olyan iratot tudunk elfogadni, amit a hivatali ügyintézők is elfogadnak!

Nagyon sokan továbbra sem értik, hogy egy fotózott lap vagy dokumentum miért nem megfelelő ügyintézés céljából. Erre a legegyszerűbb válaszunk, hogy azért mert a hivatalok nem fogadják el. Sok esetben nem lehet olvasni a szöveget és egy-két karakter eltévesztésének sokkal nagyobb kockázata van mint gondolnánk. Nem mindegy, hogy: "Hason élvező vagy haszon élvező."

A szkennelés hagyományosan macerás dolog, nagyban függ a nyomtatott szöveg minőségétől, meg hogy hol találunk szkennert.

Ráadásul az se árt, hogy ha már digitális szöveget kapunk vele, azzal lehessen szövegként bánni, mondjuk keresni benne, ne csak nézegetni, mint egy fotót.

Manapság annyival könnyebb a helyzet, hogy mobilappokkal is egész használható minőségben lehet szkennelni – ami nem azt jelenti, hogy csinálunk a szövegről egy fényképet, hanem hogy az app tényleg dokumentumként ismeri fel.

Az index tech rovatának szerkesztői kipróbáltak pár scanner applikációt szerencsénkre és ezt olvashatjátok itt: (eredeti cikk)

Ezek voltak az alap követelményeim:

  • Minél egyszerűbb és gyorsabb legyen vele szkennelni, ne kelljen a beállításokkal sokat szöszölni.
  • Mégis viszonylag jó minőségű legyen az eredmény, olyan, amit tényleg lehet monitoron olvasni.
  • Az app ismerje fel a szöveget is: legyen beépítve úgynevezett optikai karakterfelismerés, vagyis OCR.
  • Ez az OCR tudjon magyarul.
  • Mindezt ingyen.

Tökéletes eredményt persze nem is vártam. Ahhoz, hogy a szövegfelismerés hibátlan legyen, annyi feltételnek kellene teljesülnie, hogy az már jóval túlmutat a célon, vagyis hogy gyorsan digitalizálni tudjunk pár oldalt vagy egy rövidebb doksit.

Jöjjön a lényeg:

Az Office Lens szkennert ajánlom.

Ez meglepő lehet, mert a fejlesztő Microsoft hagyományosan nem a minimalista, mégis hatékony mobilappokról volt híres, de az utóbbi időben láthatóan igyekeznek változtatni ezen. Az app Androidra, iOS-re és Windows 10 Mobile-ra is letölthető, én az androidos változatot próbáltam ki.

Az app érezhetően próbál egyensúlyozni a sokoldalúság és az egyszerűség között. Kevés beállítás van, inkább az automata működésre került a hangsúly, de gyakorlatilag bármilyen egyszerűbb feladatot gond nélkül meg is old.

Ezt írták róla a Google playben:

A Google Play „2015 legjobb appjai” közé nevezte az Amerikai Egyesült Államokban és Puerto Ricóban!
Az Office Lens méretre vágja, feljavítja és olvashatóvá teszi a táblákról és a dokumentumokról készített képeket. Segítségével a képeket PDF-, Word- vagy PowerPoint-fájlokká alakíthatja, és akár a OneNote-ba vagy a OneDrive-ra is mentheti.

A megnyitásával rögtön el is indul a kamera, és már keresi is, mit akarhatunk vele beszkennelni. Választhatunk, hogy dokumentumot, “rajztáblát” (valójában az előadásokon használt táblákról van szó), névjegykártyát vagy sima fotót veszünk vele célba, de ezen kívül gyakorlatilag nem kell a beállításokhoz nyúlni.

A sima fotó a teljes látványt lekapja, a dokumentumnézet viszont próbálja belőni a doksi széleit és csak a lényeget befotózni. A kijelzőn valós időben látszik is, az app éppen mit gondol a széleknek. Ha jól eltalálta, csak rá kell bökni az exponálógombra, és kész is. Fotózás után még igény szerint lehet mentés előtt finomhangolni, kivágni a hasznos részt.

Így néz ki az app munka közben.

Az OCR automatikusan lefut, de több más versenyzővel szemben az Office Lens nem külön menti el a felismert szöveget, hanem megőrzi a dokumentum eredeti kinézetét, csak közben ráhúz egy kereshető szövegréteget. Ez hasznos, hiszen ha nem tökéletes a kinyert szöveg, akkor is mindent el lehet olvasni. Az is jól jöhet, hogy bármilyen másik appból is lehet már meglévő képen szöveget felismertetni.

Menteni többféle formátumban lehet, de érdemes bejelentkezni a Onedrive tárhelyére, hogy kábel se kelljen, wifin feltöltődjön az eredmény, és már lehessen is megnyitni pécén. (Kicsit félreérthető, hogy ha csak a Onedrive-ot jelöljük be, sima fényképként menti a beszkennelt oldalt, de ha csak a pdf-et, akkor is a Onedrive-ba ment, viszont dokumentumként.)

Ha aztán böngészőben belép a Onedrive-ba, választhat, hogy pdf-ként vagy Word-fájlként akarja-e megnyitni a beszkennelt dokumentumot. Előbbinél az eredeti oldalt látja, csak éppen kereshet benne, utóbbi esetben a rendszer felajánlja, hogy átkonvertálja a felismert szöveget, és a Word online változatában rögtön lehet is szerkeszteni.

Ráeresztettem az appot mindenféle nyomtatott szövegre, volt közöttük szabad szemmel is nehezen olvasható lap, a kínai nevek magyar átírásáról szóló szöveg, úgy-ahogy kihajtott könyvoldal is. A szúrópróbaszerű szinte mindennel megbirkózott, volt azért helyenként néhány félreolvasott karakter, meg egy-egy képként meghagyott részlet, ahol maga az algoritmus is úgy látta, hogy nem boldogul vele.

Itt van néhány példa, balra a szkennelt pdf, jobbra ugyanaz az oldal már átalakítva. (Kattintson a további képekért!)

4

Galéria: Szkennelés mobillal

Röviden még néhány másik appról:

  • Androidon adná magát a Google Drive app, ami elvileg szintén tud egyszerűen szkennelni, de a tesztek alapján kevésbé megbízhatóan találja el a dokumentumokat, és az OCR csak szövegfájlba menti a szöveget.
  • Az Adobe Scan viszonylag új versenyző, de mint szkenner nagyon szép eredményt produkál. (Persze ha valaki, akkor az Adobe értsen is a pdf-ekhez), hasonlóan egyszerűen is használható. Az OCR viszont nem tud magyarul, a mentésnél erőltetett Adobe Document Cloud meg nem túl felhasználóbarát megoldás egy gyors szkennelésre.
  • Az ABBYY a szövegfelismerős szkennelés nagy öregje, de a FineScanner nevű mobilappjukban fizetős az OCR.
  • Népszerű appok még a Text Fairy és a CamScanner is, de előbbi csak OCR-t tud, szkennelni nem, utóbbi meg a Google Drive-hoz hasonlóan nem magát a pdf-et teszi kereshetővé.

Bónuszként érdemes még megemlíteni a Google Fotók fotószkennerét: tavaly ősszel jelent meg, és ha nem dokumentumot akar digitalizálni, hanem kifejezetten fényképet, akkor ezzel érdemes próbálkozni, mert kiszűri a csillanásokat, így a végeredmény nem olyan lesz, mint egy befotózott fotó, hanem tényleg olyan, mint egy digitális kép.

Amennyiben, bármiben segíthetünk Német vagy Osztrák adóbevallásával, adóvisszatérítésével kapcsolatban, keressen minket bizalommal és írja le nekünk egyedi helyzetét bátran!

Üdvözlettel,

Visszatérítők Csapata

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK