Return to site

Miért kell annyit várni a pénzre a Finanzamttól?

Mik a legjellemzőbb félreértések az ausztriai adóvisszatérítéssel kapcsolatban?

Az alábbi kérdésekre kaphat egyszerű és közérthető válaszokat az alábbi cikkből:

1. Milyen szabályok vonatkoznak az ausztriában dolgozókra?

2. A flegmasággal vagy nagyvonalúsággal könnyen eshet el sok pénztől!

3. Milyen formában fogadja el a Finanzamt az adóvisszatérítési igényt?

4. "Csak akkor kell megcsinálni az adóbevallást ha 12.000 Euró felett kerestél az évben!"

5. Ki az aki valószínűleg biztosan jobban jár ha ad be bevallást?

1. 

Az első naptól kezdve ahogy átlépte a határt munka ügyben és megkapja első eurócentjét abban a pillanatban érvényessé válnak a magyar szabályokon kívül az osztrák szabályok is!

Ez azt jelenti, hogy Önnek nem elég, hogy a magyar NAV által kommunikált adózási szabályokat kell(ene) ismernie, de egyből az ausztriaiaiakat is. Nem számíthat arra, hogy azzal kivágja magát majd "okosan" a kinti adóhivatalnál, hogy "Nem beszélek Dojcs!". Amennyiben kap egy hivatalos értesítést a kinti adóhivataltól azaz a FINANZAMT - tól, akkor azt tudni kell értelmeznie vagy keresnie kell valakit aki megfelelően és szakmaisággal meg tudja azt érteni és ha kell akkor tud segíteni ha cselekednie szükséges.

2.

Sok kinti dolgozó munkatársa vagy "régi motoros" haverok könnyedén bíztatják a friss húst arra, hogy "Csináld meg magadnak tesa, nem agysebészet!" Pár x-et rányomsz meg két három helyre odaírod a neved, aztán majd minden rendben is lesz, ne aggódj!" 

A másik nagy kedvencünk amikor megy az okosság a facebook csoportokban és egyik okos a másikon gyakorolja a kitöltést vagy osztja meg a szuper sikerélményét valamiről ami Önre szinte biztos, hogy nem lesz igaz vagy az Ön esetében azért mert más családi helyzete van, ezért teljesen másképp fogják alkalmazni a törvényeket...

3.

A Finanzamt kizárólag a csak az általa kiadott eredeti nyomtatványokat fogadja be. Ez azért van, mert azt elektronikus rendszerekkel sokkal könnyebben tudják beolvasni a formanyomtatványukat, mintha mindenfajta nyomtatott másolatokat kellene kezelniük. Ezt a nyomtatványt ajánlott postai levélben, elektronikusan vagy akár személyesen is le lehet adni. Az interneten beküldött változatnál legalább 7 hónapja kell, hogy legyen osztrák lakcíme és rendelkeznie kell Finanz-online kóddal is. A finanz Online rendszerről itt írtunk korábban.

 

A Finanzamt az adóbevallás feldolgozásáról mindig küld határozatot (STEUERBESCHEID) arra a címre amit az adóbevalláson megadott korábban de ha online intézte a leadást, akkor emailben értesítik majd. Nagyon fontos, hogy jegyezze meg a belépési kódjait, mert anélkül erősen nagy esélye van arra, hogy nem fog tudni időben reagálni egy esetleges hiánypótlásra! 

4.

Nem muszály beadni az adóbevallást, de szerintünk csak akkor ne adjon be bevallást ha az Önnek nem éri meg! 

Hogy hogyan is van ez? 

Azért is kérdezheti joggal, mert mindenkitől olvashatja a különfajta fórumokon, hogy akkor adj be bevallást, ha:

- több munkahelyről származott jövedelmed vagy 

- többet kerestél mint 12.000 eur vagy,

- Ha a munkáltatód figyelembe vette az ingázó átalányt év közben, de az nem járna vagy nem jól lett elszmolva,

....

Ezek lehetnek igazak is, de szerintünk sokkal könnyebb írnia nekünk egy levelet, kitöltenie az adatbekérőnket és mi megmondjuk, hogy érdemes-e Önnek megcsinálnia, e vagy sem! Mi jelezni szoktuk az ügyfeleinknek, ha "Nem éri meg megcsináltatnia a bevallását!" mert mondjuk a papírjaiból és az egyéni körülményeiből látni fogják a kollégák, hogy többe fog kerűlni az ügyintézés mint amennyi az Ön által jogosan visszaigényelhető adólevonás. 

Ugyanis.:

Csak azt a pénzt tudja visszaigényelni, amit Öntől évközben levontak! Erre még jöhet egy kicsi különböző egyedi helyzetek miatt, de nagyjából lehet látni. Mi meg szólni fogunk!

Természetesen ha a Finanzamt felszólította a bevallás elkészítésére (ilyen is lehet) akkor nincs vita, kerül amibe kerül meg kell csinálni.

DE azért azt elárulhatjuk, hogy 10 ügyfelünkből kb. 1 van akinél szólnunk kell! 

5.

Több egyéni helyzet is utalhat arra, hogy érdemes megcsináltatnia az adóbevallását mert meg fogja érni. Kérjen ajánlatot tőlünk bizalommal és mi az adatbekérőnkre kapott válaszokból, megnyugtatóan fogjuk tájékoztatni arról, hogy megéri-e vagy sem! ITT TUD AJÁNLATOT KÉRNI!

Ilyenek lehetnek az alábbiak:

 

- Ha egyedül keresel és a házastársad, élettársad jövedelme abban az évben nem haladja meg a 6000 Eurót, és minimum 1 gyerek után kapnak legalább 7 hónapig családi pótlékot!

(Egyébként ha igényelnek családi pótlékot akkor ott biztosan csinálni kell adóbevallást is! ;) )

- Ha a lakóhelye és a munkahelye közötti távolság legalább 20 km. De az ingázó átalányról itt írtunk bővebben.

- Ha alacson a jövedelme, de fizetnek Ön után társadalombiztosítást.

- Ha min. 3 gyermek után kapta vagy kapja most is a családi pótlékot és ezáltal biztosan jogosult a " több gyerek utáni pótlékra"

- Ha családja Magyarországon él és Ön Ausztriában dolgozik, egymástól legalább 120km távolságra, akkor a hazautazási költségek és a "kettős háztartásvezetés" is érvényesíthető lehet.

- Ha fizet tartásdíjat gyerek vagy gyerekek után valakinek és ezt tudja igazolni.

- Ha bármilyen a " Jövedelemszerzésre és / vagy megtartáshoz" szükséges egyéni kiadást tud igazolni. (Werbungkosten) Ilyenek lehetnek például a munkaeszközök, mint kőművesnek a munkacipő, vagy könyvelőnek a szakmai továbbképzés, nyelvtanfolyam bárkinél... 

 

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK