Return to site

Német adóbevallás, legfontosabb információk - 2017

Kapja vissza Ön is a feleslegesen levont adóját németországi munkája után!

 

Már beadhatóak a Német adóvisszatérítési igénylések 2016-ra is, de 4 évre visszamenőlegis megcsinálható, ha valaki "elfelejtette" volna.

Ebben a cikkben a Német adóvisszatérítéssel kapcsolatos legfontosabb, aktuális információkat találja.

Már 2016-ra is kikérhetőek az EU-EWR nyomtatványok a NAV-tól (Amihez az adóbevallást vagy beadta korábban, vagy a NAV megcsinálta Ön helyett...), Végre el lehet kezdeni az igénylési folyamatot a 2016-os évre Németországban is! - Most szólunk, pénz áll a házhoz!

Német adó, német adóvisszatérítés, www.visszateritok.hu

Kinek és miért érdemes elkészíttetni az adóbevallást?

A Németországban dolgozó munkavállalók a legtöbb esetben nem kötelesek évente adóbevallást készíteni, de a gyakorlat szerint ezt mégis érdemes megtenni. Az esetek nagy százalékában a magyar munkavállaló adó-visszatérítést kap. :) Ennek összege a pár száz, és az akár néhány ezer euró között szokott mozogni évente. Nem kötelező, DE ha valamennyit vissza szeretnénk kapni a korábban levont adóból, akkor mindenképpen csináltassuk meg.

Amennyiben, valaki már egy korábbi évben adott be adóbevallást németországban, attól a további évekre is megkövetelik annak benyújtását majd. (Erre általában egy hivatalos levélel hívják fel az adóalany figyelmét a Német hatóságok Finanzamt.)

A Német adóbevallás benyújtása azért is célszerű, mert akinek gyermeke van és családi pótlék (kindergeld) igényt nyújtott vagy nyújt be, akkor a familienkasse kéri annak az igazolását, hogy németországban milyen adókötelezettség alá tartozik az adóalany. Erre

Sokszor kérdezik, hogy: "Ha csak pár hónapot dolgoztam kint, akkor jár-e vissza adó? Érdemes-e nekem ilyenkor megcsináltatni?"

Igen, nagy valószínűséggel érdemes megcsináltatni, mert ha az évben megkapott jövedelem nem éri el a Német adóköteles minimumot, ami

 • 2017-ben: 8.820 euro, 
 • 2016-ban: 8.652, euro
 • 2015-ben: 8472 euro,

akkor a munkáltató által levont teljes béradót a Finanzamt automatikusan visszautalja. (Amennyiben visszaigényli Ön, mert maguktól nem lesznek ilyen jófejek!) - Segítséget kérek az adóbevallásom elkészítésében -

Egyedülállóak esetében az adómentes határ:

 • 2017-ben: 17.640, euro
 • 2016-ban: 17.304, euro
 • 2015-ben: 16.944. euro

Szóval, tapasztalataink szerint annak is érdemes megcsinálnia az adóbevallást Németországban, akinek csak pár hónapos munkaviszonya volt az adott adóévben és akkor is, ha nem fizettek be utána adóelőleget. (Tehát mondjuk 20 órás bejelentése volt.)

Vannak olyan esetek, amikor az ilyen munkavállalók többet kapnak vissza, mint azok, akik egész évet dolgoztak kint, és ugyanabban a pozícióban dolgoztak.

Ugyanannyit kapok majd vissza, mint a kollégám?

www.visszateritok.hu német adó, német adóvisszatérítés

NEM.

Nem biztos.

Azért nem biztos mert lehet, hogy a kollégájának a családi és / vagy a szociális helyzete teljesen eltér az Önétől. Márpedig az adóvisszatérítési tételeknél az EGYÉNI háttér a mérvadó nem pedig az, hogy ugyanabban a munkakörben dolgoznak. A levont béradó mennyisége sem mindig ugyanaz.

Például, két ember ugyanabban a pozícióban dolgozik, ugyanannál a cégnél, de az egyiknek van egy eltartott gyereke, és 500 km-el messzebbről jár be dolgozni. (A Németeknél nagyon ritkán fogadnak el pár 10 kilométereket, nem úgy mint az osztrákok, amiről itt írunk bővebben...) Tehát, ezek miatt a tételek miatt, több költség térítést is elfogadhat neki a Finanzamt, mint a kollégájának. És itt még egyszer ki kell hangsúlyoznunk, a döntés a Német hivatal kezében van. Lehet, hogy az Ön esetében nem fogadja el ugyanazt a tételt, mint amit a kollégájánál elfogadtak mert nem volt kellően bizonyított az Ön esetében. Ezért is nagyon fontos, hogy profihoz forduljon, aki tisztában van az "elfogadási szokásokkal" és írott fordulatokkal, bizonyítási eljárásokkal is.

Célszerű minél előbb beadni a bevallásokat, mert a feldolgozási idő sok esetben több hónapot is igénybe vehet. (Akár hat hónap is lehet sejanos! Ellenben minden évben van egy- kettő átlagtól eltérő eset is, amikor napokon belül megérkezett a várva várt adóvisszatérítési összeg és ilyenkor közösen örülünk az ügyfeleinkkel :) .)

Német könyvelő VS Magyar könyvelő:

 • NÉMET könyvelők:

 • A külföldi könyvelő általában sokkal drágább, (Legalábbis abból kiindulva, hogy kérdezgetjük ügyfeleinket)

 • egy külföldi könyvelő általában nem ismeri a magyar adóügyeket és lehet még a 0-ás kikérése is végeláthatatlan folyamat számára, (Persze általánosítunk, és lehetnek kivételek.) vagy nem tud segítséget nyújtani ebben,

 • Azt vettük észre sok esetben (amikor valaki úgy talált meg minket, hogy korábban kint csináltatta "helyi" könyvelővel), hogy valahogy nem áll "nemzeti" érdekükben úgy gondolkodni, ahogy mi gondolkodunk a Visszatérítőknél. Mi mindent levont adót megpróbálunk visszaigényelni az ügyfeleinknek, még akkor is ha egy kis gondolkodást vagy utánajárást igényel a dolog. Természetesen ha szakmailag indokolt, és ad rá lehetőséget a szabály!

  Ezzel a Német könyvelők általában valami furcsa ok miatt nem így vannak. Persze ezzel is csak általánosítunk és biztosak vagyunk benne, hogy szakmaiságukban kivállóak a kinti könyvelők is!
 • Előnyük, hogy sokkal megbízhatóbbank gondolják őket, csak mert helyiek. (De szerintem lehet itthon is találni 
 • MAGYAR könyvelők:

 • egy magyar könyvelő sok esetben nincs tisztában a határon túli szabályokkal, nagyon nincs rutinjuk általában a kinti visszaigénylési szokásokkal és lehetőségekkel,
 •  De, a nyelvtudással is nagyon sok baj szokott lenni. Ha magyar könyvelővel dolgozik, kérje meg, hogy olvassa fel az alábbi szavakat, és döntse el, hogy mennyire van gyakorlata bennük! ;) (Viccnek szántuk korábban, de aki kipróbálta az már volt, hogy sírva-röhögve hívott minket mert letesztelte!) 
német adóbevallás, német adóvisszatérítés, német adó

Mi van ha nem csak Németországban, de Ausztriában is dolgoztam az elmúlt pár évben?

Na, ez már sokkal rafináltabb. :) Alapvetően a Német és az Osztrák adórendszer és szabályok nagyon nagyban hasonlítanak, de összefésülni a kettőt időben és térben nem lesz olyan egyszerű, ha az ember magának szeretné megcsinálni azt! Nem is szeretnénk fárasztani a nyalánkságokkal, inkább forduljon hozzánk bizalommal és mi megcsináljuk Önnek is profin! Valószínűleg meg is fogja Önnek is érni. Persze egyedül mi sem tudunk mindent elintézni, biztosan szükségünk lesz adatokra és a lehető legtöbb információra! Nálunk minden munka megkezdése egy személyre szóló, információkat bekérő adatlap kitöltésével indul. Ezt kérd bátran a www.visszateritok.hu oldalon a kontakt box kitöltésével.

Mennyibe kerül megcsináltatni az adóbevallást és mit tartalmaz az ár?

Mindig a reszletekben rejlik a titok!

Nálunk csak ügyintézési díj van. Nem kérünk jutalékot a megszerzett pénzéből. (Általában sokat kapnak vissza az ügyfeleink, nem lenne korrekt elkérni a piaci százalékokat... :) )

Amit, nagyon fontos mindenkinek tisztán látnia.:

Ez egy folyamat, ami sok esetben nem rövid és nem feltétlenül egyszerű!

Nem úgy van az, hogy beadom hétfőn és kedden jön a pénz, erre kérem ne számítson feleslegesen!

A papírok kitöltése és elpostázása után sok esetben jön hiánypótlás a Finanzamt-tól vagy csak "kérdeznek" valamit, amire válaszolni kell!

 • Nálunk az ügyintézés ára tartalmazza a teljes folyamat végigvitelét Önnel közösen.

 • Válaszolunk a hiánypótlásokra, levelezünk a hatóságokkal, ha kell telefonálunk az ügyében, és természetesen postázgatunk, mint a kisangyal és kezeljük a fellebbezéseket.

 • Nálunk nincs magára hagyva az ügyfél a postázás után sem!

Nekünk az az érdekünk, hogy Ön jövőre és utána minden évben velünk csináltassa meg az ügyét és még az unokáit is hozzánk küldje majd az övékkel.

Mit kell összeszednem, milyen adatok kellenek az ügyintézéshez?

 • Akinek nem volt itthon jövedelme annak csak egy "0-ás adóbevallást kell beadnia a NAV-nál és utána kikérni az EU- EWR nyomtatványt, Magyar jövedelm igazolást a külföldi hatóságok számára átlátható formában.

 • Akinek volt valamilyen bevallandó jövedelme itthon az elmúlt évben, az egy könyvelő vagy a NAV segítségével már túl kell, hogy legyen a bevalláson, ami a 2016-os évet illeti.

 • A Magyar adóhavatali rendszer szerint a Magyar adóbevallások bármelyik hivatalban beadhatók illetve kihozhatóak onnan, függetlenül az adóalany lakcímétől. Tehát, ha debreceni az állandó lakcímem de igazából sopronban élek, akkor sincs gond és ott is beadhatom és ki is hozhatom az EU-EWR nyomtatványt, amire szükségünk van a sikeres ügyintézéshez.

Reméljük hasznosnak találta a cikkünket és Önnek is segíthetünk sikerrel visszaigényelni minden járandóságának maximumát becsülettel elvégzett munkája után!

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK