Return to site

Osztrák Családi Pótlék 2018 és 2019 évre. BIZTOS Változások És A Legfontosabb Kérdések Tisztázása Itt.

Az Osztrák kormány hivatalos döntése utáni helyzet tisztázása érdekében a legfontosabb tudnivalók és a további kérdések a jövőre nézve itt találhatóak közérthetően.

Milyen kérdésekre kaphatunk választ az alábbi cikkből?

 • Miben határozott pontosan az Osztrák kormány 2018-ban?
 • Mi a háttere a döntésüknek?
 • Mit jelent ez az Ausztriában dolgozó magyaroknak pontosan?
 • Kit érint ez a döntés és kiket nem?
 • Mi a tényleges változás a korábbi évekhez képest?
 • Mikortól lesz érvényben a családi pótlék szabályának változtatása?
 • Hogyan kell tervezni a beadásokat 2018 ban és 2019 ben?
 • Mire számítunk a későbbieket illetően?

Miben határozott az Osztrák kormány?

Az osztrák kormány abban határozott az Unio iránymutatásaival ellentétben, hogy csökkenti a külföldi dolgozóknak adott családi pótlék összegét 2019 január 1-től. A juttatás összege a származási országhoz viszonyított indexálása miatt, a legtöbb magyar kint dolgozó érintett család számára csökkenni fog!

Háttér a miértekről:

Az Európai Unió és több tagállamának tiltakozása ellenére a juttatásokat a jövőben annak az országnak az árszínvonalához igazítják, amelyben az Ausztriában dolgozó munkavállaló gyermeke él.
Ausztria jelenleg körülbelül 132 ezer külföldön élő gyerek után 273 millió eurót (csaknem 85,5 milliárd forintot) fizet évente.
Juliane Bogner-Strauss néppárti családügyi miniszter az Unió negatívan érintett országainak politikusaival ellentétben úgy véli, hogy a javaslat nem sérti az európai jogot, és nem is diszkriminatív.

Ausztria jelenleg körülbelül 132 ezer külföldön élő gyerek után 273 millió eurót (csaknem 85,5 milliárd forintot) fizet évente.

Ez a döntés minden olyan országnak kedvezőtlen, akiknél az átlag árszínvonal kissebb, mint Ausztriában. Ellenben mindenkinek jobban tetszhet, akinél az árszínvonal meg jobb mint Ausztriában. Ez Magyarországra nézve egyértelműen negatív sajnos.

A probléma abból van, hogy az Európai Unióban a szabályozás másképpen szól, mint ahogy most az osztrákok dolgozni akarnak. Ugyanis a rendelet úgy szól, hogy a dolgozót ugyanazon szociális juttatások illetik meg teljes egészében, mint ugyanabban az országban mindenki mást is!

Az új rendszer bírálói pont ezzel érvelnek, hogy az Ausztriában dolgozó külföldiek ott fizetik a társadalombiztosítási hozzájárulásokat, ezért az osztrákokkal egyenlő jogosultságok illetik meg őket.

Strauss hangsúlyozta: a családi pótlék szociális juttatás, amelynek célja, hogy hozzájáruljon a megélhetési költségekhez. Éppen ezért annak kell igazodnia a különböző európai uniós tagállamok árszínvonalához ahol él a család. Az így keletkező megtakarítást az Ausztriában élő gyerekekre fordítjuk szociális juttatások formájában – fűzte hozzá Strauss. – érvelt a tárcavezető.

Ezekre az "egyéb szociális juttatások" felbukkanására lehet majd számítani a következő időkben!

---- Hogy milyen formában fordítja majd az ott élő gyerekekre, arról itt is írtunk. ----

Szóval, a juttatásokat a jövőben annak az országnak az árszínvonalához igazítják, amelyben az Ausztriában dolgozó munkavállaló gyermeke él.

Amit biztosan tudunk a jövőt illetően.:

Csökkenni fog a családi pótlék összege a kint dolgozó magyaroknak és azoknak is csökkenni fog az utalt összeg, akik az Osztrák - Magyar különbözetet igényelték eddig.

Amit nem tudunk.:

Mi lesz a családi pótlék mértékének pontos számítási rendszere!

Azért nem tudjuk, mert: az ausztriai családi pótlék áll egy bizonyos értékből életkor szerint + ehhez az összeghez minden gyerek kapja az 58,40 eurot fixen, ami kinderabsetzbetrag. Azt nem tudjuk jelenleg biztosan, hogy a teljes havi összeg lesz a számítás alapja, vagy csak az 58,40 euro nélküli korhatár szerinti alapdíj!

Ez a kis számítási különbség simán jelenthet akár 20 euró különbséget is a nap végén havonta.

Mikor kell beadni az igényt 2018 ban és 2019 ben?

Erre a legjobb válasz, hogy mielőbb!

Alapvetően vesztenivalója senkinek sincs az igényléssel és ezért halogatni teljesen felesleges. Amúgy is hosszan tart az ügyintézés, de biztosan meg fogja érni így is. Kevesebb lesz a járandóság, de annyival biztosan több mintha nem ígényelnénk meg azt!

Releváns Hivatkozások a Témában:

 • Paska szerint a szlovákok a németek és a franciák életszínvonalának emeléséért dolgoznak. - itt -
 • Ausztria havi 80 euróval kurtítaná meg az ott dolgozó magyarok családtámogatását. - itt
 • Döntöttek, a magyar migránsokon spórolna Ausztria - itt
 • Az árszínvonalhoz kötnék az osztrákok a külföldiek családi pótlékát - itt
All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK